Magyar Antidopping Csoport

Tájékoztató szövetségek részére az eltiltásukat letöltő sportolók visszatérése esetén alkalmazandó szabályokról

Az eltiltás időtartamának utolsó 2 hónapjában – az eltiltás időtartalmának utolsó negyedében, amennyiben az nem éri el a 2 hónapot – a sportoló már használhatja sportszövetségének létesítményeit és részt vehet edzésein és edzőtáborain. Miután az eljárás során sportoló versenyengedélye felfüggesztésre kerül, így azt az eltiltás büntetés letelte után szerezheti vissza. Abban az esetben, ha az eltiltás hatálya alatt álló sportoló vissza kíván térni sporttevékenységébe a büntetés letelte után, nyilatkoznia kell a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) felé, hogy az eltiltás leteltét követően kívánja-e folytatni sporttevékenységét.
 
A visszatérés feltétele, hogy sportoló:

  • kapcsolatba lép a HUNADO kollégáival az info@antidopping.hu és az edukacio.iroda@antidopping.hu email címeken, melyen bejelenti visszatérési szándékát, valamint
  • részt vesz a HUNADO doppingellenes képzésén, melynek sikeres teljesítéséről tanúsítványt kap.

Az online formában elvégezhető képzést az alábbi linken érheti el: https://www.antidopping.hu/Edukacio0/Eltiltasbol_visszatero_sportolok.html 

A sportszövetség az eltiltásából visszatérő sportoló részére versenyengedély / egyedi versenyre (mérkőzésre) szóló versenyzési engedély (rajtengedély) kiállítására kizárólag azt követően jogosult, miután a sportoló részt vett a HUNADO doppingellenes képzésén, és arról tanúsítványt kapott. A szövetség továbbá az engedély kiállítása előfeltételeként nyilatkoztatja sportolóit arról, hogy az érintett sportoló nem áll doppingvétség elkövetése miatt eltiltás büntetés hatálya alatt.
 
A HUNADO dönthet úgy is, hogy az eltiltás alatt lévő sportolót holléti információ-szolgáltatására kötelezi, melyről külön írásban értesíti a sportolót.