Magyar Antidopping Csoport

A vérmintavétel rendje edzést, versenyzést követően

A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 363/2021. (VI. 28.) Korm. rendelet alapján a doppingellenőrzések során irányadó és alkalmazandó Tesztekre és Vizsgálatokra vonatkozó Nemzetközi Szabvány (International Standard for Testing and Investigations) I.2.1 cikkelye értelmében amennyiben az eljáró doppingellenes szervezet a vérmintát a sportolói biológiai útlevél program keretében kívánja felhasználni, úgy a minta nem vehető le attól számított két órán belül, hogy a sportoló edzett vagy versenyzett.

A fentiekre tekintettel szeretnénk kérni a sportolókat, hogy a holléti információk megadása körében a fentieket mérlegeljék, és - ráérésük függvényében - legyenek kedvesek olyan időintervallum magadására, amely egy esetleges vérmintavétel lebonyolítását is lehetővé teszi.

A Tesztekre és Vizsgálatokra vonatkozó Nemzetközi Szabvány értelmében amennyiben a sportoló doppingvizsgálata törtnő kijelölése megtörténik, a sportoló köteles a doppingellenőrzés céljából rendelkezésre állni a mintavétel befejeztéig, még akkor is, ha ez hosszabb ideig tart, mint a 60 perces ráérési időszak.