Magyar Antidopping Csoport

Összefoglaló Nemzeközi Tesztelő Ügynökség (ITA) Párizsi 2024-es játékokat megelőző doppingellenes programjáról


A 2024-es párizsi Olimpiai Játékok független doppingellenes programját koordináló és irányító Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) az összes nyári olimpiai nemzetközi sportszövetséggel és nemzeti/regionális doppingellenes szervezettel együttműködve, befejezte az eseményt megelőző, átfogó, úgy nevezett pre-Games Testing programját, és arról számolt be, hogy év eleje óta az Olimpián részt vevő sportolók 88%-át legalább egyszer már tesztelték.

Ebben az időszakban több mint 32 600 doppingellenőrzést hajtottak végre, ami 45%-kal több vizsgálatot jelent, mint az ezt megelőző 6 hónapban ugyanezen sportolói kör esetében elvégzett mintavételek száma. Különös figyelmet fordítottak a dopping szempontjából magas kockázatú sportágakra, amelyekben a részt vevő sportolók 75%-át háromszor vagy többször, 95%-át pedig legalább egyszer ellenőrizték. Ezek az eredmények felülmúlják a 2020-as (2021-ben megrendezésre került) tokiói Olimpia előzetes szűrővizsgálatai során elért számokat, és ezzel a 2024-es párizsi Játékokat megelőző összehangolt doppingellenőrzések, a valaha végrehajtott legnagyobb világméretű tesztprogrammá váltak.

Az ITA a Párizs2024-es Olimpiára kiválasztott nemzetközi szakértői csoportja folyamatosan figyelemmel követte és támogatta az egyes doppingellenes szervezetek Játékokat megelőző tesztelési tevékenységét, és célzott ajánlásokat fogalmazott meg az egyes országok, vagy sportágak tesztelési hiányosságaira vonatkozóan, annak érdekében, hogy  minden sportoló számára egyenlő versenyfeltételek, és egyenlő doppingellenőrzési vizsgálati kritériumok legyenek biztosítottak az Olimpiát megelőzően, és az Olimpia alatt egyaránt.

A 2024-es párizsi Játékokat megelőző világszintű tesztprogram az ITA átfogó olimpiai doppingellenes stratégiájának része, amely magába foglalja a Játékok idején történő doppingellenőrzéseket, valamint az eseményt követő hosszú távú mintatárolást (10 év elévülési idő) és újraelemzést is.

Ebben az előkészítő időszakban az érintett Nemzetközi Nyári Olimpiai Sportszövetségek és a Nemzeti Doppingellenes Szervezetek közös felelőssége volt, hogy a sportolókat a franciaországi versenyek megkezdése előtt, kockázatbecslésen alapuló és ennek megfelelően arányosított vizsgálati rendszernek vessék alá.

Az ITA szakértői csoportjának munkáját a sportolók képviselőiből, széles körű tudományos nemzetközi szakértői csoportból, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megfigyelőiből álló Bizottság felügyelte annak érdekében, hogy ellenőrizzék a WADA Kódexnek való megfelelőséget, és értékeljék a program hatékonyságát, illetve esetleges hiányosságait.

A 2024. július 17-ig tartó előzetes tesztprogram eredménye azt mutatta, hogy a legtöbb doppingellenes szervezet követte az ITA szakértői csoportja által meghatározott vizsgálati ajánlásokat.
 
 
Különös hangsúlyt fektettek a dopping szempontjából magas kockázatú sportágakban versenyző sportolókra, akiknél az Olimpiai Játékokat megelőző időszakban legalább háromszor javasoltak ellenőrzést végezni. E csoport 95%-át legalább egyszer, 75%-át három, vagy több alkalommal tesztelték, és csak kevesebb mint 5%-uk nem esett át semmilyen ellenőrzésen (ezen sportolók doppingellenőrzése az Olimpia ideje alatt fog megtörténni). Íly módon, 2024-ben az összes részt vevő sportoló 88%-át legalább egyszer tesztelték, ami 3%-kal magasabb, mint a tokiói Olimpiát megelőzően elvégzett mintavételek száma.

Ezek  az adatok igazolják,  hogy a doppingellenes szervezetek mennyire motiváltak abban, hogy a sportolók doppingmentes környezetben, tisztességesen versenyezhessenek az Olimpiai Játékokon.

Az ITA arról számolt be, hogy a vizsgálatok több mint 85 esetben vezettek a doppingellenes szabályok lehetséges megsértéséhez, amely számos szankciót, és még folyamatban lévő, vagy felülvizsgálat alatt álló ügyet eredményezett.

A projekt azonban feltárt néhány vizsgálati hiányosságot is, amennyiben bizonyos doppingellenes szervezetek nem, vagy csak részben hajtották végre a vizsgálati ajánlásokat. Ezeket a tapasztalatokat az ITA megosztja a WADA-val, illetve felhasználja majd a jövőbeni Olimpiákat megelőző programok kidolgozásában.  A Játékok előtti tesztelés nemcsak a kockázat felmérése és a doppingellenes stratégiák kidolgozása szempontjából kulcsfontosságú, hanem a sportolók, sportszerető nézők és a szurkolók számára is megnyugtatást ad és bizalmat teremt  a tiszta, doppingmentes Olimpiai Játékok biztosítása céljából.

Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója köszönetet mondott mind a szakértői csoportnak, mind a nemzetközi szövetségeknek, és a nemzeti doppingellenes szervezeteknek, akik valamennyien hozzájárultak a pre-Games Testing Program kivitelezéséhez, bizonyítva a fair play iránti elkötelezettségüket. Továbbá reményét fejezte ki, hogy az Olimpián részt vevő sportolók megbizonyosodnak arról, hogy a doppingellenes szervezetek mindent elkövettek annak érdekében, hogy Párizsban egyenlő esélyekkel, tiszta versenyeken mérhessék össze tudásukat.
 

A fenti táblázatban az ITA azt vizsgálta, hogy  a tokiói Olimpia eredményeit tekintve, a 25 legsikeresebb ország sportolói hány alkalommal vettek részt doppingellenőrzésen az elmúlt hat hónapban a párizsi pre-Games Testing Program részeként. A Magyar Antidopping Csoport - HUNADO igen sikeres tesztelési programot hajtott végre, hiszen a sportolók 97%-a az ajánlások szerint, 2%-a pedig legalább egyszer átesett doppingellenőrzésen.

Az ITA adatai alapján a HUNADO megelőzött 22, a táblázatban szereplő országot, így ki lehet jelenteni, hogy a magyar sportolók a világ egyik legszigorúbb tesztelési programjában vettek részt a párizsi Olimpiai Játékokat megelőző időszakban.
 
Az ITA teljes közleménye itt olvasható:
https://internationaltestingagency.cmail19.com/t/t-e-eutpiy-jlhknljlr-u/