Magyar Antidopping Csoport

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) és a WADA mindent megtesz annak érdekében, hogy jól felkészült sportolók utazzanak a párizsi olimpiára

A párizsi olimpiai játékok doppingellenes programját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megbízásából az ITA irányítja, beleértve az eseményt megelőző időszakban történő tesztelési tevékenységek koordinálását. Az ITA 2023 októberében elindított, játékokat megelőző (pre-games) programja támogatja azon világméretű doppingellenes erőfeszítéseket, amelyeket a 2024-es olimpia előtt hajtottak végre annak érdekében, hogy a sportolók egy robusztus és kockázatarányos tesztelési rendszernek legyenek alávetve. Az ITA kinevezett egy párizsi 2024-es játékok előtti szakértői csoportot, hogy támogassa ezt a munkát azáltal, hogy orvosolja a lehetséges hiányosságokat, és tesztelési ajánlásokat adjon ki az összes érintett doppingellenes szervezetnek (ADO) szerte a világon, különös tekintettel a nemzeti és regionális doppingellenes szervezetekre és a nemzetközi szövetségekre. Ennek az ITA által vezetett csoportnak a munkája a WADA teljes körű támogatásával már javában zajlik.
Ezen túlmenően és a korábban bejelentetteknek megfelelően az ITA megkezdte a 2016-os Rio de Janeirói Olimpiai Játékokon gyűjtött minták további elemzési programját, amelynek első szakasza azokra az aktív sportolókra összpontosul, akik potenciálisan részt vehetnek a 2024-es párizsi játékokon.
Bár a tesztelés a játékok előtti program egyik fő eleme,  a felkészülés része a sportolók és a sportszakemberek megfelelő doppingellenes edukációja. Ezen a területen az ITA együttműködött a WADA-val és a NOB-val. Az ITA kiadott egy 2024-es Párizsi Oktatási Útmutatót a nemzeti olimpiai bizottságok számára, és külön webináriumot tart a játékokon végzett tesztelésről, hogy segítse a sportolók felkészülését. Tavaly szeptemberben a WADA új oktatási tanfolyamot indított a 2024-es párizsi játékokon részt venni szándékozó sportolók és edzők számára. Azóta 3299 sportoló és edző végezte el a tanfolyamot.

A teljes cikk itt olvasható. https://ita.sport/news/the-international-testing-agency-and-wada-ensure-athletes-are-well-prepared-for-paris-2024/
 
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) a Magyar Olimpiai Bizottsággal(MOB) együttműködve szervezi a sportolók és a velük utazó sportszakemberek doppingellenes oktatását.
A MOB minimumfeltételei szerint mindenki, aki az olimpiára utazik,  részt kell vegyen a MOB és a MACS által szervezett két doppingellenes előadás egyikén, illetve  doppingellenes e-learning elvégzését igazoló érvényes oklevéllel kell rendelkezzen.