Magyar Antidopping Csoport

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a tesztelési ajánlások figyelembevételével teljesítette a 2022-es téli olimpiát megelőző doppingellenőrzési programját

 A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a tesztelési ajánlások figyelembevételével teljesítette a 2022-es téli olimpiát megelőző doppingellenőrzési programját

Az ajánlások, melyeknek nem csak a széleskörű tesztelési program, hanem az információk vezérelte célzott doppingellenőrzési útmutatás is része, alátámasztották a doppingellenes szervezetek folyamatos, a tiszta sportért tett erőfeszítéseinek fontosságát.
Az ajánlásokat magas, több mint 80%-os arányban figyelembe véve vetették doppingellenőrzés alá mind az egyéni számokban, mind a két téli olimpiai csapatsportban (jégkorong és curling) induló sportolókat.
Ez az eredmény azt jelenti, hogy azoknak a sportolóknak a 95%-át, akikre ajánlást adtak ki, legalább egyszer tesztelték – a fennmaradó sportolók nagy valószínűséggel nem vesznek részt a játékokon. Az ajánlások ugyanis egy bővebb – még jóval a végleges indulók kvalifikálása előtt összeállított- keretre vonatkoztak.  
 
Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója szerint az ITA „Beijing 2022 Pre-Games Expert Group” munkatársai által kiadott ajánlások további független információkat kínálnak arra vonatkozóan, hogy kit kell tesztelni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerülhetőek legyenek a „vakfoltok”, és a doppingellenes szervezetek a fair play és a játékosok védelme érdekében közös erőfeszítésekkel valósíthassanak meg egy  erőteljes doppingellenőrzési programot.
 
A tesztelési ajánlások kibocsátásával párhuzamosan az ITA a felkéri a világ összes doppingellenes szervezetét, hogy éljenek a minták hosszútávú tárolásának lehetőségével. A WADA teljes támogatását élvező kezdeményezés lehetőséget biztosít arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak köszönhetően létesült intézményben (ITA’s Centralised Long-Term Storage Facility) a nemzeti doppingellenes szervezetek – egy későbbi vizsgálat céljából – több évig tárolhassák az olimpikonoktól gyűjtött mintákat.
 
A cikk teljes hosszában, angolul itt olvasható.