Magyar Antidopping Csoport

A CEADO közleménye

A közép-európai doppingellenes szervezet (central european antidoping organization, CEADO) elhatárolódik a nemzeti doppingellenes szervezetek intézetének (INADO) nyilatkozatától

A WADA jövőbeni finanszírozásáról szóló vita az Egyesült Államok Nemzeti Kábítószer- ellenőrzési Politikai Hivatalának (United States Office of National Drug Control Policy, ONDCP) jelentésével vette kezdetét.

A 2019 májusában, a HUNADO kezdeményezésére Budapesten megalakult, hét országot (Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) tömörítő Közép-Európai Doppingellenes Szervezet, a CEADO tagjai a leghatározottabban elhatárolódnak az iNADO (Nemzeti Doppingellenes Szervezetek intézete) múlt héten kiadott sajtóközleményétől. Az iNADO nyilatkozatában támogatja az Egyesült Államok Nemzeti Kábítószer Ellenőrzési Politikai Hivatalának (ONDCP) felhívását a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA), a dopping elleni küzdelem globális szabályozójához, hogy erősítse meg elkötelezettségét a jó kormányzati gyakorlatok és a függetlenség mellett.


A CEADO – bár elismeri a WADA erőfeszítéseit az újonnan megválasztott lengyel elnök, Witold Banka vezetése alatt a jó vezetési gyakorlatok megerősítése, valamint az átláthatóság és függetlenség javítása érdekében - a doppingellenes világszervezet további határozott lépéseit tartja szükségesnek. A dopping elleni küzdelemnek hatékonyabbá kell válnia és minden körülmények között függetlenül kell működnie a sport érdekcsoportjaitól. Ezen lépéseket ugyanakkor kizárólag a tisztesség jegyében lehet megtenni, mindenféle politikai, és pénzügyi nyomásgyakorlástól mentesen.

CEADO határozott álláspontja, hogy a doppingellenes szervezetek legfőbb feladata a tisztán sportolók jogainak védelmének biztosítása, ezért annak tagjai - így a magyar HUNADO is –a leghatározottabban elhatárolják magukat minden politikai tartalmú nyilatkozattól.

A fentieket szem előtt tartva a CEADO csoport tagjai (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia) a reformfolyamatban résztvevő feleket a demokratikus problémamegoldásra hívják fel.

További információkért kattintson a CEADO honlapjára: https://www.ceado.org/en