Magyar Antidopping Csoport

WADA ÁLLÁSFOGLALÁS

A Magyar Antidopping Csoport, mint a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) feladat- és jogkörét ellátó szervezet a következő nagyon fontos WADA állásfoglalásra szeretné minden sportoló figyelmét felhívni:

Tekintettel a koronavírus világjárvány miatti járványügyi veszélyhelyzetre, és a COVID-19 megbetegedésen átesett, antitesttel rendelkező sportolók részéről adományozott plazmadonáció lehetséges gyógyító szerepére a koronavírus fertőzött betegek körében, az alábbiakban közöljük a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állásfoglalását a plazmadonáció technikai eljárása, a plazmaferezis vonatkozásában:

TILTOTT MÓDSZEREK
 
M1.csoport: A VÉRBE ÉS A VÉR ALKOTÓELEMEIBE TÖRTÉNŐ BEAVATKOZÁS
Tilos a vérdopping, bármilyen forrásból származó vörösvértestek illetve vörösvértest-készítmények visszajuttatása a keringési rendszerbe, vagy egyéb módon mesterségesen fokozni az oxigénfelvételét, oxigénszállítást vagy oxigén bevitelt. Tilos a vér vagy vérkomponensek fizikai vagy kémiai módon történő bármilyen típusú intravénás (IV) manipulációja.

A plazmaferezis státusza másképp ítélendő meg a plazmadonorok és befogadók szempontjából:
  •  A plazmadonor részéről a plazmaferezis a M1.1 szakasz alapján tiltott, mert a donor saját vörösvértestjeit (és egyéb vérösszetevőit) visszavezetik a saját keringési rendszerébe, miután a plazma és vérösszetevőit a személy testén kívül különválasztották. 
  •  A plazma fogadója számára, aki egy másik donortól kap vérplazmát, a plazmaferezis nem tiltott a M1.1, illetve M1.3 alapján, ugyanis a páciens csak plazmát kap, nem teljes vért vagy vörösvérsejteket. A plazma fogadója számára a plazmaferezis csak abban az esetben lenne tiltott az M2.2 alapján, amennyiben nem jogosan kapja a kórházi kezelés során, vagy a mennyiség 100 mL-nél több 12-órás időtartam alatt.

A sportolók számára a teljes véradás engedélyezett, amennyiben a levett vért nem juttatják vissza a sportoló keringési rendszerébe. 

A fentiekre tekintettel, a COVID-19 megbetegedésen átesett és antitesttel rendelkező sportolók esetében a plazmadonáció a WADA álláspontja szerint, a jelenlegi Tiltólista Szabályozás értelmében tiltott módszernek minősül, ezért ha versenysportoló plazmát szeretne adományozni, Gyógyászati mentesség (TUE) engedély szükséges mellé. 


Amennyiben van olyan sportoló, aki alkalmas a plazmadonációra és élni szeretne a plazmaadományozás jogával, kérjük, hogy forduljon előzetesen a Magyar TUE Bizottsághoz! 

Üdvözlettel:
Magyar Antidopping Csoport (HUNADO)