Magyar Antidopping Csoport

TOKYO 2020: A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a pandémia ellenére sikereresen teljesítette az Olimpiára tervezett doppingellenes programját (Magyar nyelvű összefoglaló a 2021.09. 13-i sajtóközleményből.)

A sportolók több, mint 30%-át vizsgálták az 5000 feletti doppingellenőrzés során. A versenyen és versenyen kívüli ellenőrzések 6200 mintát eredményeztek, amelyekből mostanáig 6 volt pozitív. Az ügynökség programjának utolsó eleme az Olimpián és azt megelőzően levett minták hosszú távú tárolása és későbbi újraelemzése lesz.
 
A legtöbb tesztet a legnagyobb csapatokat kiállító delegációk, így az Orosz Olimpiai Bizottság, Kína, az USA, Nagy Britannia és Ausztrália sportolóin végezték. A sportágak közül az atlétika, a vizes sportok, a kerékpározás, evezés és súlyemelés vezetett a mintaszámok tekintetében. (Részletek találhatóak a lenti infografikán.)


 
Kétharmadrészt versenyen, egyharmadrészt versenyen kívüli vizsgálatok zajlottak. Ez utóbbiak közül számosat már a sportolók hazaérkezése után végeztek el, mert  a járványügyi előírások miatt a sportolók a lehető legrövidebb ideig tartózkodhattak csak az Olimpiai Faluban.
 
A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség 24 doppingellenes szakembere felügyelte az Olimpia Tiszta Sportért programjának megvalósulását, szorosan együtműködve a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a Japán Doppingellenes Ügynökséggel (JADA).
 
250 nemzetközi és japán doppingellenőr, 700 kísérő és számos önkéntes felelt a nagyszabású doppingellenes program gördülékeny kivitelezéséért. Újdonság volt az ellenőrzések papírmentes adminisztrációja, az ITA saját fejlesztésű applikációja, amellyel könnyebben lehetett felkeresni az ellenőrzések során a sportolókat és a több mint 200 nemzeti olimpiai bizottság tagjaival való kommunikációt megkönnyítő ADCOM platform. Az olimpiák történetében először géndopping vizsgálatokat is végeztek.
 
Hasonlóan az ezt megelőző Nyári Játékokhoz, idén is a WADA független megfigyelői felügyelték az ITA, a Tokyo 2020 Szervező Bizottsága és a WADA-akkreditált tokiói laboratórium által közösen megvalósított doppingellenőrzési program minőségét, hatékonyságát és megbízhatóságát.
 
Az ITA Beijing 2022 Pre-Games Szakértői Csoportja már megkezdte a jövő februári téli játékokat megelőző ellenőrzésekkel kapcsolatos javaslatainak kidolgozását.

 A teljes közlemény angolul itt olvasható.