Magyar Antidopping Csoport

Nagy dicséretet kapott az atlétika szigorú rendcsinálójától a MACS a budapesti világbajnokság után

Megfeszített tempójú munkával 1100 mintát vettek le a budapesti atlétikai világbajnokság résztvevőitől a Magyar Antidopping Csoport megerősített csapatának tagjai, akik két messze előremutató kutatási programba is bekapcsolódtak. Tevékenységükért nagy dicséretet kaptak a tisztán versenyző atlétákat védő, a csalókat pedig minden eszközzel üldöző Athletics Integrity Unit (AIU) egyik vezéralakjától, aki a jövőben is szívesen dolgozna együtt a magyar szakemberekkel. 
 
Nem csak bizalmat, sok mindenben szabad kezet, hanem hatalmas feladatot is kapott a Magyar Antidopping Csoport a budapesti atlétikai világbajnokság előtt, ami a 2007-ben bejegyzett társaság történetében a legnagyobb kihívást jelentette a WADA kötelékébe tartozó HUNADO számára. Dr. Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője, aki szintet, vagy inkább szinteket lépve most inkább a világbajnoksággal összeköthető átfogó doppingellenőrzési hadművelet és  fejlesztési program magyar generálisaként vezényelt, joggal lehet büszke arra, hogy 94 tagú színmagyar szakembergárdát sorakoztatott fel a sportvilág harmadik legnagyobb sporteseményén, akiknek a munkáját 164, a speciális feladatokra felkészített önkéntes segítette.
 
1100 teszt két hét alatt
 
Alighogy befejeződött a magyar sport mérföldköves eseménye, ami nem csak az atlétikát népszerűsítette, hanem közvetve és közvetlenül az egész országot, valamint a rendezéssel kapcsolatos feladatokat professzionálisan megoldó szervező bizottságot, a HUNADO-t, Dr. Tiszeker Ágnes olyan elismerést kapott, amit bátran kitehet az ablakba. A dicsérő sorokat Thomas Capdevielle, a becsületes atléták védőszentjeiként emlegetett, amúgy inkább a következetes szigort megtestesítő AIU tesztelési és megfelelőségi vezetője fogalmazta meg. Idézet Capdevielle leveléből: „Gratulálok Önöknek az atlétikai világbajnokság doppingellenőrzési programjának sikeres végrehajtásához. Két hét leforgása alatt 1100 tesztet kellett elvégezniük és ennek a hatalmas feladatnak a megoldása közben egyetlen jelentősnek minősíthető hibát sem követtek el. Nagy hatással volt ránk a Szervező Bizottság és a HUNADO munkája, felkészültsége és segítőkészsége, azt pedig bátran kijelenthetem, hogy a doppingellenőrzésben résztvevő magyar szakembergárdának igen nagy része volt a világbajnokság általános sikerében. Csak arra tudok következtetni, hogy Önök a mostaninál még nagyobb feladatok megoldására is készen állnak, ezért búcsúzom el Budapesttől úgy, hogy a jövőben is örömmel működnék együtt magyar partnerünkkel.” 
 
Nem kell félni, nem fog fájni
 
Az atlétikai világbajnokságon elvégzett mintavételeknek nem csak a nagy száma volt rendkívüli – amely 600 sportoló tesztelését jelentette versenyen kívül és a versenyek alatt -, hanem a mintavételek sokfélesége is nagyon érdekes, vagy inkább egyedülálló volt. A HUNADO a WADA, az AIU és az USA doppingellenes szervezetének (USADA) szakembereivel együttműködve két speciális fejlesztési programban is részt vehetett, mely mintavételek eredményei és tanulságai már a jövő doppingellenőrzését, és azok fejlesztését szolgálja. Ezek egyike a 2022. évi pekingi téli olimpiai játékokon
először alkalmazott száraz vércsepp technikára alapuló vérvétel volt, amelynek magyarországi premierjére a budapesti atlétikai világbajnokságon került sor.
„A száraz vércseppanalízis egy olyan, a vénás vérvételt helyettesítő módszer, amellyel a sportoló ujjából vagy felkarjából néhány csepp vér -nem több mint négy - kerül begyűjtésre és egy erre kifejlesztett kártyán a vércseppek "beszáradnak", ezáltal könnyen tárolhatóvá és szállíthatóvá válnak, akár szélsőséges időjárási körülmények között is, nagy távolságra -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Dr. Tiszeker Ágnes. - A WADA és néhány nemzeti doppingellenes szervezet 2021 óta teszteli ezt a sportolók számára kevesebb kényelmetlenséggel járó egyszerűbb és olcsóbb módszert, amelynek kifejlesztése eddig 100 ezer dollárba került. A módszer technikai újítás, nem analitikai metódus, a lényege, hogy fájdalommentes, a mintavételt megelőzően a sportolónak nem kell várakoznia a fizikai aktivitását követően, a mintavételhez nem szükséges egészségügyi szakszemélyzet, a minta nem igényel hűtést, szobahőmérsékleten is tárolható, illetve szállítható. Így volt ez a budapesti atlétikai világbajnokságon is, ahonnan a hatalmas hőség ellenére is vizsgálatra alkalmas állapotban érkeztek meg a minták a Budapesttől két és félóra alatt megközelíthető ausztriai laboratóriumba. Ott a száraz vért speciális oldószerrel „keltik életre”, melynek módszerét szigorú szabályok betartásához kötötték. Ennek a technikának az előnyei mellett vannak korlátjai is. Az úgynevezett DBS nem alkalmas biológiai útlevél vérminta vételére, és a növekedési hormon kimutatásával kapcsolatos ellenőrzésekre sem, ezért ezeken a területeken idehaza csak  összehasonlításra használjuk ezt az újítást” – hangsúlyozta a magyar szakember. 

https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/