Magyar Antidopping Csoport

Papírmentes doppingellenőrzés


A WADA 2021 májusában indította útjára a DCO Central nevű alkalmazást, amelyet azóta is - a doppingellenes szervezetek kérései, javaslatai alapján - folyamatosan fejleszt.
A DCO Central az ADAMS rendszer részeként működik, a doppingellenőr – a sportolókhoz hasonlóan - a HUNADO-tól kapja meg a belépési kódját. A felületre bejelentkezve kizárólag az adott doppingellenőrzéshez kapcsolódó adatokat látja, és ennek alapján végzi feladatát, az adatokhoz való hozzáférés tehát időben és a hozzáférő személye szerint is korlátozott, amely a sportolói adatok további fokozott védelmét is szolgálja.
A felület offline és online is használható.  Az applikációba feltöltésre került a WADA standardjainak megfelelő kijelölő űrlap, vér- és vizeletmintavételi űrlap, kiegészítő jegyzőkönyv, sikertelen jelentés, illetve a mintavétel megtagadása űrlap. Az űrlapok valamelyest eltérnek az eddig használtaktól, többnyelvűek – a sportoló igénye szerint választható magyar nyelvű verzió is, magyarul nem beszélő (honosított) sportolók pedig a saját nyelvükön is elérhetik a nyomtatványokat.
Az adminisztráció rövidebbé válik azáltal, hogy a sportoló ADAMS rendszerben szereplő adatai automatikusan feltöltődnek a doppingellenőrzési felületre, ezzel a mintavételek is rövidülnek.  A doppingellenőröknél mindig lesz papíralapú űrlap, bármilyen nehézség, technikai probléma esetén tudják azt is használni. A WADA elfogadja a csak papíralapú, csak tabletalapú és a vegyes dokumentációt is.

Törekszünk arra, hogy a folyamat a lehető legzökkenőmentesebb legyen, kollégáink ezzel kapcsolatos képzéseken vesznek részt, de kérjük türelmüket, ha az átállás időszakában pár perccel hosszabb lesz a folyamat.

Reméljük, hogy az átállás mindannyiunk elégedettségére szolgál majd.
Ha bármilyen, a rendszerrel kapcsolatos kérdésük van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot velünk az antidopping@antidopping.hu vagy edukacio@antidopping.hu e-mail címeken