Magyar Antidopping Csoport

​Közép-európai országok doppingellenőreinek továbbképzése

A közép-európai országok legtapasztaltabb doppingellenőreinek továbbképzésére az eredeti tervek szerint a Budapesten, 2021. április 15-17. között került került volna sor, azonban a programot szervező HUNADO (Magyar Antidopping Csoport) és az ITA (International Testing Agency, ITA) a világjárvány miatt – az esemény eredeti dátumának megtartásával - az online lebonyolítás mellett határozott.

A HUNADO nemzetközileg is elismert, aktív szerepet játszik a térség doppingellenes tevékenységében, a 2019-es budapesti doppingellenes konferencia keretein belül a HUNADO meghívására érkeztek hazánkba a régió nemzetközi doppingellenes szervezeteinek képviselői, akik a konferenciát követően, Budapesten írták alá a Közép-Európai Doppingellenes Szervezet (Central European Anti-Doping Organization, CEADO) alapító okiratát.

Nemzetközi tevékenységének keretein belül a HUNADO idén a CEADO legkiválóbb doppingellenőreinek továbbképzéséről döntött. A program a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által alapított ITA szakértőivel együttműködésben kerül lebonyolításra. A résztvevők száma limitált, a továbbképzést sikeresen teljesítő, 8 országból (Ausztria, Horvátország, Csehország, Lengyelország,
Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) érkező mindösszesen 50 doppingellenőr – melyre Magyarország delegálta a legnagyobb doppingellenőri stábot - hivatalos nemzetközi doppingellenőri képzést (IDCO qualification) kapnak.

A HUNADO az elmúlt évek során is aktív szerepet vállalt mind a hazai, mind a külföldi sportesemények és sportolók doppingellenőrzésében. Az ITA-vel 2021 januárjában megkötött együttműködési megállapodás értelmében a HUNADO nemzetközi doppingellenőrei a korábbi évtizedben felhalmozott tapasztalataikat a térség számos világsporteseményének doppingellenőrzésén hasznosíthatják majd.