Magyar Antidopping Csoport

Kerekasztal beszélgetés a doppingról az MCC Feszten

Erőn felül – Dopping a Sportban
MCC Feszt sport színpadán, egy hatalmas ledfal előtt kapott helyet korunk egyik legnagyobb tabujának számító kérdéskörének megbeszélése. A kerekasztal formációban, a képen jobbról ballra, Dr. Sáfár Sándor a Testnevelési Egyetem docense, a Nemzeti Sportügynökség igazgatója, Fülöp Ákos sportszakpszichológus, a MCC-Mindset Pszichológia Iskola Sport és teljesítménypszichológia műhelyvezetőlye és F. Takács István pszichológus, egyetemi oktató, a Magyar Antidopping Csoport Doppingellenőre, IDCO foglaltak helyet.

A beszélgetés célja volt kötetlen, érthető, de szakmailag releváns módon a hallgatósághoz közel hozni a mára népegészségügyi problémának számító illegális teljesítménynövelő szerekkel történő visszaélések élettani, sportélettani, pszichológiai aspektusait.

A kezdő kérdés, hogy „Miért fontos a doppingról beszélnünk 2024-ben?” volt. Azon túl, hogy a napokban zajlott a világ legnagyobb multisport eseménye, F. Takács István doppingellenőr aspektusból világította meg a kérdést és a fair play szellemiségétől indulva a tapasztalható egészségügyi kockázatokig vázolta véleményét. Az érvelést folytatva Dr. Sáfár Sándor történelmi tényekre alapozva a teljesítmény növelésének emberi motivációját emelte ki. Majd Fülöp Ákos az elmúlt évtizedek nemzetközi felméréseire hivatkozva hívta fel a figyelmet az élsporton kívül megjelenő, jelen kultúránk által támogatott test és teljesítményideál motiválta jelenségekre.

A bemelegítés után deffiniálni próbálták a kérdést a szakemberek. Majd jött a mélyvíz és az antidopping tevékenység gyakorlati aspektusain át, a sportélettani és biológiai kérdésekbe mélyedtek el a szakemberek.

Dr. Sáfár Sándor az elmúlt évekből hozott mindenki számára jól ismert példákat a sokszor bonyolult biológiai összefüggéseket tartalmazó összefoglalói illusztrálásához. Felmerült a géndopping kérdésköre, az elmúlt évtizedek trendváltozásai és a „legnépszerűbb” vagy „legismertebb” doppingszerek hatásmechanizmusaira is volt idő röviden kitérni. 

F. Takács István nagyon közérthetően mutatta be a doppingellenőri és antidopping tevékenység hazai és nemzetközi gyakorlatát és legfőbb kérdéseit. International Doping Control Officer-ként megosztotta a sportolókat, edzőket és egyéb team tagokat érintő legfontosabb alapelveket, amellyel biztonságosan, tudatosan és sikeresen vehetnek részt a nemzetközi megmérettetéseken.

 Még Fülöp Ákos a kulturális távlatoktól az egyén pszichológiai jellegzetességeiig próbálta érthetővé tenni a miérteket. Elhangzott Dr. Harrison Pope a Harvardi Egyetem Pszichiáter professzorának neve és évtizedes kutatásainak tanulságai. Illetve, Paternoster elrettentés elmélete, ahol a jogkövető magatartás megsértése a racionális választás viselkedéses aspektusaiban gyökeredzik. Az elmélet szerint az egyének viselkedése egy tudatos és gondos költség-haszon elemzésen alapul.

Az egy órás beszélgetés végeztével a majd ötven fősre hízott hallgatóságtól érkeztek kérdések. Az utolsó szó jogán pedig mind a három előadó személyes élménnyel búcsúzott a jelenlévőktől.
  
Az Index cikkét itt tudják elolvasni.