Magyar Antidopping Csoport

FÓKUSZBAN PEKING – A NEMZTEKÖZI TESZTELŐ ÜGYNÖKSÉG (ITA) ELINDÍTJA A 2022-ES TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOKAT MEGELŐZŐ DOPPINGELLENES PROGRAMJÁT

 A téli olimpiai sportági szövetségek  és a nemzeti doppingellenes ügynökségek (NADO) szakembereivel együttműködve az ITA szisztematikus kockázatértékelést végzett minden sportág potenciálisan résztvevő sportolóival kapcsolatban.
Az 5400 tesztelési ajánlást (hasonlóan a 2018-as pyeongchangi játékokat megelőző 3500 ajánláshoz) megosztották a fenti szövetségekkel és a doppingellenes ügynökségekkel, amely szervezetek közösen felelnek azon sportolók vizsgálatáért, akik potenciálisan részt vehetnek a téli játékokon. A célzott ajánlások kiegészíthetik a tiszta és tisztességes játékok érdekében eddig is véghez vitt erőfeszítéseket és segíthetnek elkerülni az esetleges tesztelési hiányosságokat ebben az érzékeny szakaszban.
Az ITA szakértői csoportja egy erre a célra készült platform segítségével fogja figyelemmel kísérni a tesztprogram végrehajtását. Így nemcsak az ajánlásokat megkapó szervezetekkel tud szorosan együttműködni, hanem esetleges változtatásokat is tud eszközölni a pekingi stratégiájának kialakításában.
 
Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a játékokat megelőző szakasz doppingellenes küzdelme egy komoly program alapvető eleme, hiszen ha a Pekingbe utazó sportolók úgy döntenek, hogy tiltott szerekkel fokozzák teljesítményüket, akkor ez valószínűleg a játékok előtti néhány hónapban fog megtörténni. Ezért is támogatja az Ügynökség a globális doppingellenes tevékenységeket ezekkel a független és kiegészítő ajánlásokkal. Köszönetét fejezte ki a szakértői csoport tagjainak, akik elkötelezetten, idejüket nem kímélve együttműködtek annak érdekében, hogy a sportolók egy tiszta és tisztességes versenyen vehessenek részt. A csoportot az ITA munkatársai mellet nemzetközi szövetségek és nemzeti doppingellenes szervezetek 6 szakértője alkotja. Az ITA kezdeményezésére megfigyelőként egy, a WADA és a NOB Sportolói Bizottsága által kiválasztott sportoló képviselte a versenyzőket a szakértői csoport ülésén.
 
A játékokat megelőző vizsgálatok az olimpiai falu megnyitásával lezárulnak, és ekkor kezdetét veszi majd a versenyidőszakban történő ellenőrzés, amely egészen 2022 február 20-ig tart.
Az ITA arra bátorítja az összes, előszűrésben résztvevő szervezetet, hogy vegyen részt a hosszú távú tárolási programjában, hogy ne csak a játékokon, hanem az azt megelőző időszakban levett mintákat is újra lehessen elemezni a későbbiekben.
 
Az eredeti cikk angolul itt olvasható.