Magyar Antidopping Csoport

Európai uniós pályázatot nyert a WADA

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnyerte az Európai Unió több mint 1 400 00 eurós támogatását egy olyan projekt kidolgozására, amelynek célja a doppingellenes szervezetek információszerzési és vizsgálati képességeinek bővítése a kontinensen.
Witold Banka, a WADA elnöke elmondta: „Mivel a sport a modern társadalom alapvető és értékes része, integritásának védelme közérdek. A tiszta sport globális vezető szereplőjeként a WADA számára egyértelmű, hogy az információszerzés és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok mennyire fontosak egy hatékony doppingellenes stratégia felállításához. A doppingellenes szervezetek és a bűnüldözés közötti eredményes kapcsolat kialakítása kulcsfontosságú ebben a folyamatban, és ez a projekt mindkét érdekelt felet támogatja.”
 A projekt fő céljai a következők:
-Az európai doppingellenes szervezetek információszerzési és nyomozási kapacitásának bővítése szakértők által vezetett oktatási programokon keresztül.
- Tudatosítani a bűnüldözési szervekben, hogy hogyan zajlik a doppingellenes nyomozás és ezzel párhuzamosan javítani a kommunikációt a rendőrség és az doppingellenes szervezetek között.
- Felhívni Európa döntéshozóinak és a társadalom egészének a figyelmét arra, hogy a dopping fenyegető közegészségügyi probléma is.
A projektben számos kiegészítő tevékenység megvalósítása is lehetővé válik, többek között:  
  • Online információmegosztási eszközök fejlesztése.
  • Szigorú jogi keretek kidolgozásához nyújtott segítség, különösen a visszaélést bejelentő személyekkel kapcsolatosan.
  • Folyamatos tanácsadás, támogatás, együttműködési meetingek.
  • Szélesebb közönségre irányuló figyelemfelhívő kommunikációs stratégia megvalósítása.
Az alapos nyomon követési és értékelési folyamat biztosítja, hogy a projekt az elfogadott kritériumoknak megfelelően haladjon.
A cikk egészét angolul az alábbi linken olvashatják.