Magyar Antidopping Csoport

Edukációs útmutató az ifjúsági olimpiára indulók számára

A fiatal sportolókat és környezetüket kulcsfontosságú doppingellenes ismeretekkel ellátni.
NOC Clean Sport Education Guide for Gangwon 2024 egy olyan anyag, amelyet a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) együttműködve és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) támogatásával készített el. 
Támogatja a 2024-es Gangwoni Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon részt vevő Nemzeti Olimpiai Bizottságokat (NOC) sportolóik és a sportolóikat segítő személyek (ASP) doppingellenes edukációját a játékok előtt.

A NOC-ok különleges felelősséget vállalnak a nagyrendezvények kapcsán a játékokon való részvételre kiválasztott sportolók és az ASP oktatásában. Ez az útmutató célzott útbaigazítást, forrásokat és inspirációt kínál az ifjú sportolók oktatásához.
 
A Nemzetközi Oktatási Szabvány azt az elvet hirdeti, hogy a sportolóknak és a sportolóknak oktatásban kell részesülniük, mielőtt megérkeznének egy nagyszabású játékra vagy eseményre. Ez méginkább releváns a fiatal sportolók esetében, akiket valószínűleg még soha nem választottak ki doppingellenőrzésre. Ezért a doppingellenes oktatás és az ITA NOC Clean Sport Education Guide alapvető fontosságúak a játékok előtt a sportolók oktatása és védelme érdekében. Ezt Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója emeli ki. „A játékok előtti oktatás egy újabb módja annak, hogy megvédjük az összes résztvevő sportolót, megismertessük őket a doppingellenőrzési folyamattal, és jó alapot biztosítsunk a tisztességes játékhoz a 2024-es Gangwon Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Köszönjük a NOB és a WADA támogatását. ebben a kezdeményezésben, és reméljük, hogy a nemzeti bizottságok hasznosnak találják ezt az útmutatót a felkészülésük során.”

„Mint a NOB megbízásából Dél-Koreában független doppingellenes program lebonyolításáért felelős szervezet, fontos, hogy az esemény integritását ne csak a tesztekkel óvjuk, hanem a doppingellenesség minden más területén is.”

Az útmutató kifejezetten a NOC-ok, valamint a nemzeti doppingellenes szervezetek (NADO-k) számára készült, amelyek a versenyek előtti oktatáson dolgoznak a nemzeti olimpiai bizottságaikkal együttműködve, de minden szervezet számára elérhető, hogy támogassa azt az elvet, hogy a sportoló első doppingellenes tapasztalata inkább oktatáson keresztül, semmint teszteléssel.

Az ITA köszönetet mond a Dán Doppingellenes Ügynökségnek (ADD), a Pánamerikai RADO-nak(PAN RADO) és az USADA-nak azért, hogy hozzájárultak az útmutató elkészítéséhez..

Az ITA, a WADA és a Koreai Doppingellenes Ügynökség (KADA) közös edukációs programokkal fogja felhívni a figyelmet a tiszta sport fontosságára a Gangwon 2024-es téli ifjúsági olimpiai játékokon. Ez a kezdeményezés az ifjúsági olimpiai játékok kulcsfontosságú pillére. A játékok ideje alatt a tiszta sport fontosságára az ITA oktatási nagykövetei, a WADA és a sportolói tanács tagjai, valamint a versenynapokon mindkét falu olimpikonjai hívják fel a figyelmet.  
Minden sportolót és az őket kísérő sportszakembereket erősen bátorítjuk, hogy látogassák meg az oktatási helyszíneket és vegyenek részt  a szórakoztató és interaktív programokon, tegyenek fel bármilyen doppingellenes kérdést, valamint segítsenek a tiszta sport értékeinek népszerűsítésében társaik körében.

Az ITA NOC Clean Sport Oktatási útmutatóval vagy a doppingellenes oktatással kapcsolatos kérdéseivel forduljon oktatási csapatunkhoz: education@ita.sport

A Gangwon 2024 a 4. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok, és a 2018-as pjongcshangi téli olimpiai játékok számos létesítményének előnyeit élvezik majd. A 2024-es Gangwon 15 téli versenyszámot tartalmaz 81 versenyszámmal, amelyek 2024. január 19. és február 1. között kerülnek megrendezésre. 1900 sportoló A rendezvényen 15 és 18 év közöttiek vehetnek részt