Magyar Antidopping Csoport

A pandémia alatt megnövekedett számú versenyengedéllyel rendelkező sportolók doppingellenőrzéséről

A koronavírus világjárvány miatt bevezetett védelmi intézkedések eredményeképpen a sportlétesítmények használata - főszabály szerint - kizárólag versenysportolók számára megengedett. Az intézkedés bevezetését követően – sok esetben pusztán az edzéslehetőség igénybevétele céljából - egyes sportágakban robbanásszerűen megnőtt a versenyengedélyt kiváltó személyek száma.

A versenyengedély kiváltására, természetesen minden állampolgárnak sporttehetsége és elhivatottsága szerint lehetősége van, számolniuk kell azonban azzal a körülménnyel, hogy versenyzőként nem csak többletjogok illetik meg őket, hanem kötelezettségeik is lesznek. Különösen fontos tudniuk, hogy bármely doppingellenőr ez irányú felszólítása esetén minta szolgáltatására kötelesek, pozitív mintaszolgáltatás esetén, pedig a jogi felelősség is terheli őket, továbbá az esetleges jogkövetkezményeket is vállalniuk kell.

A doppingellenőrzés a pandémia alatt sem állt le, a HUNADO doppingellenőrei – a járványügyi hatósággal együttműködve megalkotott - szigorú járványügyi protokoll betartásával végzik a doppingellenőrzéseket.

A  HVG cikke itt olvasható