Magyar Antidopping Csoport

​Az Európa Tanács doppingellenes szakértői csoportja Magyarországra látogatott


A szakértői csoport találkozott a sportért felelős hatóságok képviselőivel, köztük a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság, a Magyar Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO), a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Bizottság, a Sporttáplálkozástudományi Központ, a Nemzeti Sportszövetségek és Sportolók, valamint a hazai Bűnüldöző Szervek képviselőivel és más, a doppingellenes küzdelemben közreműködő magyar szervezetekkel.
A szakértői csoport tagjai Kaarel Nestor (Ministry of Culture of Estonia), Teemu Japisson (Finnish Center for Integrity in Sports - FINCIS), Gabriela Andreiasu (Romanian NADO, az értékelő csoport vezetője) és Graham Arthur (doppingellenes jogi szakértő) voltak.

A látogatás során feltárt megállapításokat, ajánlásokat és „legjobb gyakorlatokat” (best practice) a megfigyelőcsoport által elfogadott értékelő jelentés fogja majd tartalmazni, mely várhatóan a jövő év elején továbbításra kerül a magyar hatóságok és szervezetek részére a megfogalmazott egyéni ajánlások végrehajtása érdekében.

Az értékelés a nemzetközi doppingellenes egyezmény monitoring csoportja (T-DO) megbízatásának részét képezi, a csoport minden évben kérdőívek és célzott értékelő látogatások segítségével elemzi az egyezmény részes államainak doppingellenes rendszerét, és a doppingellenes feladatok és előírások maradéktalan végrehajtását.

Az eredeti cikk angol nyelven a következő linken található: https://www.coe.int/en/web/sport/-/anti-doping-evaluation-visit-to-hungary