Magyar Antidopping Csoport

Antidopping ombudsman

 
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az első sportolói doppingellenes ombudsman, Anna Thorstenson asszony nevében örömmel jelenti be a sportolók doppingellenes ombudsmani honlapjának elindítását, amely a Nemzetközi Doppingellenes Program hatálya alá tartozó sportolók számára fontos és hiánypótló szolgáltatás.
Ez a weboldal egy olyan biztonságos felület, amelyen keresztül az ombudsman ingyenes, független és bizalmas válaszokkal tud szolgálni a doppingellenes ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel vagy aggályokkal hozzá forduló sportolók számára.

A weboldal a következőket tartalmazza:
  • egy kapcsolatfelvételi űrlapot, amellyel közvetlenül az ombudsmanhoz küldhetők az aggályok/kérdések;
  • részletes válaszok a gyakran feltett kérdésekre;
  • más hasznos oldalakra mutató linkeket, ( például a WADA Speak Up platformjára, amely a doppingvétség vagy más, a doppingellenes szabályokkal ellentétes tevékenység bejelentésére szolgál).
Az idén márciusban beiktatott ombudsman,  a svéd Anna Thorstenson jogász és doppingellenes szakember aki a WADA-tól függetlenül dolgozik, és felügyeli az ombudsmani program kísérleti projektjét, amely magában foglalja az új weboldal fejlesztését és közzétételét is.
"A sportolók doppingellenes ombudsmanjaként az én feladatom az, hogy a sportolóknak költségmentes, semleges, pártatlan és igazságos tanácsadást és segítséget nyújtsak doppingellenes ügyeikkel kapcsolatban, és biztosítsam jogaik méltányos érvényesülését" - mondta Thorstenson, aki 2009 óta dolgozik a doppingellenes területen. "Az új honlap kiváló kapu minden olyan sportoló számára, akinek kérdései vagy jogos aggályai vannak a jogaival vagy általában a doppingellenes rendszerrel kapcsolatban. Arra kérek minden sportolót és doppingellenes szervezetet, hogy ismerkedjenek meg ezzel a fontos új weboldallal, a nemzeti doppingellenes szervezeteket pedig, hogy osszák meg a saját hatáskörükbe tartozó sportolókkal."
Az ombudsmani program Európában indult, de a világ minden tájáról elérhető a sportolók számára
Az ombudsmanok szerepéről és feladatairól többet megtudhat az ombudsman weboldalán.
https://antidopingombuds.org/
 
Anna Thorstensonról
A Svédországból származó, jelenleg a svájci Lausanne-ban élő Anna Thorstenson jogász, és 2009 óta dolgozik  doppingellenes területen. 2016 óta a Nemzetközi Lovasszövetség  jogi tanácsadója, és ezt a feladatát új ombudsmani megbízatása mellett is folytatni fogja. Jogi munkája a doppingellenes küzdelem számos területére kiterjedt, és az érdekelt felek minden szintjével dolgozott már együtt, a sportolóktól a nemzeti szövetségeken és a nemzeti doppingellenes szervezeteken át a sportmozgalmi szervekig és a hatóságokig. Sportbíróságok és a Sportdöntőbíróság előtt is vezetett már ügyeket, és bonyolult jogi ügyekben közvetítést vezetett.
A doppingellenes ügyekkel kapcsolatos kérdéseikkel vagy aggályaikkal a sportolók a biztonságos digitális platformon fordulhatnak az ombudsmanhoz.
Eegyéb kérdésekre Anna Thorstensonhoz  az anna@antidopingombuds.org címen, a WADA sportolókkal való kapcsolattartásért felelős vezető menedzsere, Stacy Spletzer a stacy.spletzer@wada-ama.org címen tud válaszolni.
 

A WADA hírlevélét angol nyelven itt olvashatják.