Magyar Antidopping Csoport

DOPPINGVÉTSÉG BEJELENTÉSE


A Magyar Antidopping Csoport részére itt tud bejelentést tenni:
Amennyiben tiltott teljesítményfokozással kapcsolatos doppingvétségre, esetleg bűncselekményre vonatkozó információt személyesen kíván a rendelkezésünkre bocsátani, úgy kérjük, írjon emailt az antidopping@antidopping.hu email címre.Az ITA elindítja „REVEAL” nevű doppingvétség bejelentését szolgáló platformját
 
A Nemzetközi Mintavételi Ügynökség (International Testing Agency - ITA) elindította saját doppingvétség bejelentését szolgáló platformját „Reveal” néven, hogy további lehetőségeket kínáljon a doppingvétségek bejelentésére. A Reveal lehetővé teszi a gyanúk teljes bizalmas kezelését. A nemzetközi sportszervezetekkel, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), a nemzeti doppingellenes szervezetekkel és a bűnüldöző szervekkel való szoros együttműködés biztosítja, hogy a Reveal segítségével megosztott információk a leghatékonyabb módon kerüljenek felhasználásra a tiszta sport és a sportolók védelme érdekében.
 
A feltételezett doppingvétségekkel kapcsolatos bejelentések az egyik leghatékonyabb módja a sport tisztaságának megőrzésének. A bejelentők bátorsága számos súlyos, a versenyek tisztességességét és a sportolók egészségét veszélyeztető szabálysértésre világított rá az elmúlt években. Legtöbbször azonban nem nagy gócpontok, hanem egyéni gyanúk derülnek ki; ezek az apró információk segíthetnek a doppingellenes szervezeteknek felderíteni a negatív trendeket, és segíthetnek felszámolni a nagyobb doppingellenes gócpontokat.
 
Ezenkívül az ITA világszerte több mint 20 nemzeti doppingellenes szervezettel kötött információmegosztási megállapodást, és számos egyéb együttműködést kötött sportszervezetekkel és bűnüldöző szervekkel annak érdekében, hogy a Revealt valóban holisztikus és globálisan aktív platformmá alakítsa ki.
 
„A Reveal elindítása fontos lépés az ITA számára” – hangsúlyozza Benjamin Cohen, az ITA főigazgatója. „Nemcsak egy új, alapvető eszközzel látja el szervezetünket, amely erősíti a tiszta sportért folytatott harcunkat, hanem a sport és a doppingellenes közösség számára szélesebb lehetőséget nyújt a visszaélések bejelentéséhez. A Reveal függönyei mögött minden érintett szereplővel kéz a kézben dolgozunk a sport integritásának megőrzésének közös célkitűzése érdekében. Arra kérek mindenkit – sportolókat, sportolókat támogató személyzetet, edzőket, szülőket, rendezvényszervezőket, tisztségviselőket –, hogy a Reveal-en keresztül ossza meg velünk a doppingvétséget vagy annak gyanúját. Minden sporttal foglalkozó személy felelőssége, hogy megvédje a sport tisztességes játékának értékeit, és leleplezze a doppinggal kapcsolatos visszaéléseket, amelyekről hallott vagy látott.”
 
Gunter Younger, a WADA hírszerzési és nyomozási igazgatója hangsúlyozta: „Mióta a WADA 2017-ben elindította a „Speak Up!” programot, több száz bejelentést kaptunk a doppingellenes visszaélést észlelő személyektől, amelyek segítették a nyomozást és az igazságszolgáltatást. A WADA elismerését fejezi ki az ITA-nak a „Reveal” kidolgozásáért és elindításáért, és arra biztatjuk a többi doppingellenes szervezetet, hogy fontolják meg ugyanezt. A lehető legszélesebb lehetőséget kell biztosítanunk a potenciális visszaélést bejelentőknek, hogy kényelmesen átadhassák le értékes információikat, tudva, hogy azokat komolyan veszik és bizalmasan kezelik. A WADA szorosan együttműködik az ITA-val a hírszerzés és a nyomozás területén, és biztos vagyok benne, hogy ez az új platform tovább erősíti a globális doppingellenes rendszert.”
 
A Reveal a www.reveal.sport. oldalon érhető el.