Magyar Antidopping Csoport

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2023/08

Kedves Olvasóink!
 
2024. január 01-én hatályba lép a WADA új Tiltólistája.  Ebben a hírlevelünkben a fontosabb változásokra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

 1. A TRAMADOL hatóanyag bekerülése a kizárólag versenyen tiltott S7-es Narkotikumok (Kábító fájdalomcsillapítók) csoportba
2022. szeptember 23-án a WADA ExCo jóváhagyta a WADA List Expert Advisory Group ajánlását az egyes országokban kábítószernek minősülő tramadol hatóanyag versenyidőszakban való betiltására vonatkozóan. A végrehajtás és hatályba lépés időpontja 2024. január 1., a késedelem oka, hogy egy évet biztosítsanak az érdekelt feleknek, hogy megtanulják és alkalmazkodjanak ezen változáshoz. 
A tramadol évek óta részt vett a WADA Monitoring Programjában, és a programon keresztül gyűjtött adatok azt jelezték, hogy a hatóanyag jelentős mértékben kerül felhasználásra a versenysportban, elsősorban olyan sportágakban, mint kerékpár, rögbi és futball.
A tramadol hatóanyaggal való visszaélés – fizikai függőség kialakulása, opiát használat miatti zavar és esetleges túladagolás kockázata – világszerte aggodalomra ad okot, és ezért számos országban a tramadol hatóanyagot kábítószernek minősítették. 
A WADA által végzett, illetve finanszírozott kutatások megerősítették a tramadol azon képességét, hogy ténylegesen van sportteljesítményt javító hatása is, mely méginkább indokolja a Tiltólistára való felkerülését.

Ennek megfelelően ebben az évben a Magyar Antidopping Csoport - HUNADO a lehető legtöbb fórumon hangsúlyozta a tramadol felkerülését a 2024.01.01-én hatályba lépő WADA Tiltólistára.

Magyarországon a tramadol hatóanyag széles körben elterjedt, vényköteles, az alapellátásban is használható kiváló fájdalomcsillapító, a hazai gyógyszertárakban az alábbi néven kaphatók: CONTRAMAL, TRAMADOLOR, TRAMALGIC, ADAMON stb. 

Amennyiben a sportolónak egészségi állapota miatt ezen gyógyszer használatát írja elő kezelőorvosa, a versenyidőszakban, vagy annak közelségében, Gyógyászati mentesség - TUE engedélyre van szükség az alkalmazáshoz!
 
2.  S2. csoport Peptidhormonok, növekedési faktorok, rokonvegyületek és mimetikumok
S2.2.4: Capromorelin és Ibutamoren (MK-677) nevesítve lett ezen csoportban a növekedési hormon szekretagógok (GHS) példáiként, amelyek a természetes hormon ghrelin mimetikumai, amely stimulálja a növekedési hormon (hGH) termelését, és ezáltal az inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1) is. Az Ibutamoren sajnálatosan elterjedt, népszerű doppingszer, mely elsősorban a feketepiacon vagy étrend-kiegészítők formájában kapható, és a HUNADO információi alapján, Magyarországra is nagyobb szállítmány Ibutamoren érkezett az utóbbi időben.
 
3.  S6 stimulánsok csoportja
A Tramazoline hatóanyag nevesítésre került a kivételek között, mint egy imidazoline származék, tehát a továbbiakban a használata nem tiltott.
Magyarországon a tramazoline a rendkívül népszerű megfázás elleni Rhinospray Plus orrspray egyik hatóanyaga, mely így a továbbiakban élsportolók számára is szabadon alkalmazható.
 
4. M1 Tiltott módszerek -Vérbe és vér alkotóelemeibe történő beavatkozás
A sportolók által plazma vagy plazma alkotók adása (plazmadonáció) plazmaferezis eljárással a továbbiakban nem tiltott módszer, amennyiben regisztrált gyűjtőközpontban hajtják végre.
Rendkívül fontos változás, tekintettel arra, hogy a COVID világjárvány ideje alatt használatos plazmadonáció eddig a versenysportolók számára tiltott módszernek minősült, ez a továbbiakban - amennyiben az eljárás hivatalos, engedéllyel rendelkező egészségügyi intézményben történik - nem tiltott módszer.
 
Az új Tiltólista és az ahhoz tartozó frissített keresőprogam 2024.01.01-én kerül fel honlapunkra, addig a jelenleg aktuális tiltott szerekre itt tudnak rákeresni: https://www.antidopping.hu/Tiltolista.html
 
Ha hasznosnak találta hírlevelünket, kérjük ajánlja a téma iránt érdeklődő ismerőseinek!
 
Üdvözlettel:
A Magyar Antidopping Csoport
munkatársai