Magyar Antidopping Csoport

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2023/06

Kedves Olvasóink!
Ez alkalommal egy új, hiánypótló szolgáltatásról számolunk  be.
Ha érdekesnek találta az itt olvasottakat, köszönjük, hogy megosztja a téma iránt érdeklődő ismerőseivel.

Üdvözlettel
A HUNADO munkatársai
 
Elindult a doppingellenes ombudsman sportolóknak szóló honlapja
https://antidopingombuds.org/
 
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) az első sportolói doppingellenes ombudsman, Anna Thorstenson asszony nevében örömmel jelenti be a sportolók doppingellenes ombudsmani honlapjának elindítását, amely a Nemzetközi Doppingellenes Program hatálya alá tartozó sportolók számára fontos és hiánypótló szolgáltatás.

Ez a weboldal egy olyan biztonságos felület, amelyen keresztül az ombudsman ingyenes, független és bizalmas válaszokkal tud szolgálni a doppingellenes ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel vagy aggályokkal hozzá forduló sportolók számára.

A weboldal a következőket tartalmazza:
  • kapcsolatfelvételi űrlap, amellyel közvetlenül az ombudsmanhoz küldhetők az aggályok/kérdések;
  • részletes válaszok a gyakran feltett kérdésekre;
  • más hasznos oldalakra vezető linkek, (például a WADA Speak Up platformjára, amely doppingvétség, vagy más, a doppingellenes szabályokkal ellentétes tevékenység bejelentésére szolgál).
Az idén márciusban beiktatott ombudsman, a svéd Anna Thorstenson jogász és doppingellenes szakember aki a WADA-tól függetlenül dolgozik, és felügyeli az ombudsmani program kísérleti projektjét, amely magában foglalja az új weboldal fejlesztését és közzétételét is.
"A sportolók doppingellenes ombudsmanjaként az én feladatom az, hogy a sportolóknak költségmentes, semleges, pártatlan és igazságos tanácsadást és segítséget nyújtsak doppingellenes ügyeikkel kapcsolatban, és biztosítsam jogaik méltányos érvényesülését" - mondta Thorstenson, aki 2009 óta dolgozik doppingellenes területen.

"Az új honlap kaput nyit minden olyan sportoló számára, akinek kérdései vagy aggályai vannak a jogai betartásával, vagy általában a doppingellenes rendszerrel kapcsolatban. Arra kérek minden sportolót és doppingellenes szervezetet, hogy ismerkedjenek meg ezzel a fontos új weboldallal, a nemzeti doppingellenes szervezeteket pedig, hogy osszák meg a saját hatáskörükbe tartozó sportolókkal."
Az ombudsmani program Európában indult, de a világ minden tájáról elérhető a sportolók számára.
Az ombudsmanok szerepéről és feladatairól többet megtudhat az ombudsman weboldalán.
https://antidopingombuds.org/
 
Anna Thorstensonról

A Svédországból származó, jelenleg a svájci Lausanne-ban élő Anna Thorstenson jogász, és 2009 óta dolgozik  doppingellenes területen. 2016 óta a Nemzetközi Lovassport Szövetség  jogi tanácsadója, és ezt a feladatát új ombudsmani megbízatása mellett is folytatni fogja. Jogi munkája a doppingellenes küzdelem számos területére terjed ki, doppingellenes feladatokban érintett résztvevők minden szintjével dolgozott már együtt, sportolóktól nemzeti szövetségeken, illetve nemzeti doppingellenes szervezeteken át, különbözó sporttal foglalkozó szervezetekig  és hatóságokig. Sportbíróságok és a Lausanne-i székhelyű Választott Sport Döntőbíróság (Court of Arbitration for Sport – CAS) előtt is képvislet már ügyeket, illetve egyéb jogi kérdésekben közvetített a felek között.

A doppingellenes ügyekkel kapcsolatos kérdéseikkel vagy aggályaikkal a sportolók a biztonságos digitális platformon fordulhatnak az ombudsmanhoz.
Bármely egyéb kérdésre Anna Thorstenson  az anna@antidopingombuds.org címen, a WADA sportolókkal való kapcsolattartásért felelős vezető menedzsere, - Stacy Spletzer -, pedig a stacy.spletzer@wada-ama.org címen tud válaszolni.