Magyar Antidopping Csoport

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2023/05

Kedves Olvasóink!
 
Ez alkalommal egy sikeres nemzetközi akcióról számolunk be.
Ha érdekesnek találta az itt olvasott információkat, köszönjük, ha megosztja a téma iránt érdeklődő ismerőseivel!

Üdvözlettel:
A HUNADO munkatársai
 
A WADA és a Lengyel Doppingellenes Ügynökség is hozzájárult egy illegális szereket gyártó és forgalmazó nemzetközi szervezet leleplezéséhez

Az európai bűnüldöző szervek és a Lengyel Doppingellenes Ügynökség (POLADA) közös akciója során sikeresen vontak ki a forgalomból teljesítményfokozó szereket, és felszámoltak egy kiterjedt bűnözői hálózatot, amely szerte Kelet-Európában gyógyszerek árusításával foglalkozott.

Az Europol és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) segítségét is magában foglaló összehangolt rendőri razziák során Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban 10 olyan raktárat tártak fel, ahol földalatti laboratóriumokban illegálisan állítottak elő étrend-kiegészítőket és hamisított gyógyszereket. A razziák során 550 000 illegális anyagot, köztük sportban tiltott anabolikus androgén szteroidokat illetve új fajta  pszichoaktív szereket taralmazó csomagot, továbbá készpénzt és mintegy egy tonna különféle alapanyagot foglaltak le.

 Az illegális akcióval kapcsolatban a rendőrök 19 embert tartóztattak le és közel 3,5 millió euró értékű egyéb, a gyanúsítottak tulajdonát képező ingatlant is lefoglaltak.

Witold Bańka, a WADA elnöke a következőket mondta: „A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget örömmel tölti el, hogy a hírszerzési és nyomozási osztálya hozzájárulhatott ehhez a  kifinomult, sok résztvevős művelethez. 2016-os megalakulása óta ez a csapat kulcsszerepet játszik sport tisztaságának megőrzésében és sok sikeres vizsgálatot folytatott le számos országban és sportágban. Ez a legutóbbi akció a WADA, a Lengyel Doppingellenes Ügynökség és számos európai nemzet bűnüldöző szervei között kialakult kiváló együttműködés eredménye.

A különféle rendvédelmi szervekkel, köztük az Europollal, az INTERPOL-lal és a vámhatóságokkal folytatott ilyen jellegű együttműködések egyre gyakrabban gyümölcsözőek és eredményesek a világ sportolói számára. Gratulálok a rendőrségnek és minden érintettnek, és biztosítom Önöket arról, hogy a WADA folyamatosan támogatja a teljesítményfokozó gyógyszerek globális gyártására, értékesítésére és szállítására vonatkozó korlátozásokat.”

 A Lengyel Doppingellenes Ügynökség igazgatója, Michał Rynkowski így nyilatkozott: „Ismét bizonyítékunk van arra, hogy a szervezett bûnözés napjainkban nemcsak a kábítószerekrõl szól, hanem a szteroidok, a hamisított étrendkiegészítõk továbbá más illegális és gyakran életveszélyes anyagok piacáról is. Ennek a konkrét esetnek a mértéke további figyelmeztetés kell, hogy legyen a társadalom egésze és különösen a sportolók számára. A POLADA továbbra is együttműködik a bűnüldöző hatóságokkal annak érdekében, hogy a bűnözőket bíróság elé állítsa és kivonja az egészségre veszélyes szereket a sportból és a társadalomból egyaránt. 

A fenti összefoglaló az alábbi cikkek alapján készült:
https://mailchi.mp/e3aec5030cf7/wada-and-polish-anti-doping-agency-contribute-to-successful-police-raid-and-steroid-seizure?e=a99e312fcb
https://cbsp.policja.pl/cbs/aktualnosci/231985,Uderzenie-w-miedzynarodowy-gang-sterydowy-wspolne-dzialania-w-Polsce-Czechach-i-.html