Magyar Antidopping Csoport

Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2021/03

2022. Január 01-én hatályba lép az új WADA Tiltólista!

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Végrehajtó Bizottsága (ExCo) 2021. szeptember 14 -i ülésén jóváhagyta és megjelentette a 2022-ben érvényes sportbeli tiltott anyagok és módszerek listáját (WADA Tiltólista); a fő módosítások összefoglalóját és magyarázó megjegyzéseit ; és a 2022-ben életbe léptetett monitoring programot.

Minden kedves sportoló figyelmét felhívjuk, hogy a jövő évi WADA Tiltólista 2022. január 1-jén lép hatályba!

A WADA Tiltólista egyike azon nyolc nemzetközi szabványnak, amelyek betartása kötelező a Doppingellenes Világkódex (WADA Kódex) valamennyi aláírója számára. Meghatározza, hogy milyen anyagok és módszerek tiltottak mind a versenyen belül, mind a versenyen kívül, és mely anyagok tiltottak bizonyos sportágakban. Az aktuális Tiltólista érvénybe lépését minden évben kiterjedt konzultációs folyamat előzi meg, amelyben az orvostudomány és más tudományágak legképzettebb szakértői vesznek részt a világ minden tájáról. Ez lehetővé teszi a WADA számára, hogy áttekintse a legújabb trendeket és tudományos kutatási eredményeket annak biztosítása érdekében, hogy minden új, vagy már használatban lévő szer (gyógyszer), vagy módszer, - amely megfelel a Tiltólistára való felvétel kritériumainak -, időben tiltásra kerüljön a sportolók egészségének védelme, és az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében.

2022. Január 1-én hatályba lépő legfontosabb módosítások:

S9. Glükokortikoidok
A korábbi szabályozáshoz képest jelentős szigorítás, hogy a glükokortikoidok verseny ideje alatt történő minden injekciós beadási módja tilos. 
Az injekciós beadási módok - úgy mint intravénás, intramuszkuláris, periartikuláris, intraartikuláris, peritendinózus, intratendinosus, epidurális, intratekális, intrabursalis, intralaesionalis (pl. intrakeloid), intradermális és subcutan, melyek közül eddig a lokális beadási formák engedélyezettek voltak -, valamennyi formája versenyidőszakban tilos, illetve alkalmazásuk Gyógyászati mentesség - TUE engedélyhez kötött.

A glükokortikoidok szájon át történő alkalmazása eddig is tilos volt, és ezután is az marad, illetve orvosi szempontból nélkülözhetetlen alkalmazásuk Gyógyászati mentesség - TUE engedélyhez kötött.
A glükokortikoidok egyéb beadási módjai, - úgy mint a belélegzés és a következő helyi alkalmazások: fogászati-intrakanális, dermális, intranazális, szemészeti és perianalis -, továbbra sem tiltottak, de kizárólag a gyártó engedélyezett dózis-tartományán, és terápiás javallatain belül alkalmazhatók.

A WADA nyomatékosan javasolja, hogy a sportolók kövessék a minimális ürülési időszakokat (washout periods), az alkalmazás időpontjától a versenyidőszak kezdetéig. Ezek a minimális ürülési időszakok (washout periods) - melyek a főbb módosítások összefoglalójában és a magyarázó megjegyzésekben megtalálhatók -, ezen gyógyszereknek a gyártó által engedélyezett maximális adagok szerinti használatán alapulnak.

Ha megalapozott orvosi indokból szükség van egy glükokortikoid használatára, a sportoló kérelmezheti a Gyógyászati - TUE mentességet. Amennyiben a versenyen történő mintavétel során, a glükokortikoid kimutatásra kerül a sportoló mintájából (AAF), úgy lehetőség van visszamenőleges hatályú (retroaktív) Gyógyászati mentesség - TUE engedély kibocsátására is.

S3. Béta-2 agonisták - a salbutamol adagolása
Ami a salbutamolt illeti, a napi adagolási időközök 8 óránkénti 600 mikrogrammra módosulnak, a szer bevételétől számítva (korábban a megengedett adagolási mód 800 mikrogramm volt 12 óránként). Az új adagolási mód csökkenti annak a kockázatát, hogy a nagy dózisok egyidejű bevétele után esetlegesen pozitív vizsgálati eredmény (AAF) jelenjen meg. A megengedett napi összes mennyiség nem változik, marad 1600 mikrogramm / 24 óra. A határértékeket meghaladó mennyiség használatára vonatkozóan Gyógyászati mentesség - TUE engedély kérelme szükséges.
A 2022. Január 01-én hatályba lépő új WADA Tiltólista, Monitoring Program és a Legfőbb Módosítások Összefoglalója angolul már elérhető a Magyar Antidopping Csoport - HUNADO honlapján (alább kattintásra olvasható), és hamarosan a magyar nyelvű fordítás is elkészül. 
Addig is bármely Tiltólistával kapcsolatos kérdéseiket feltehetik a tiltolista@antidopping.hu email címen.
Magyar Antidopping Csoport - HUNADO